Sari la conținut

Fraudă WhatsApp: Vă fură datele bancare atunci când apăsați acest buton

15/06/2024 16:50 - ACTUALIZAT 15/06/2024 16:50

Fraudă periculoasă WhatsApp. O nouă funcție WhatsApp este folosită de infractorii cibernetici pentru a vedea totul pe ecranul telefoanelor mobile ale utilizatorilor. Toate noile funcții aduse aplicației de chat deținute de Meta ne facilitează viața de zi cu zi. WhatsApp este una dintre cele mai instalate aplicații din lume. Dar, așa cum se întâmplă adesea, unele dintre aceste funcții presupun acordarea anumitor permisiuni. Una dintre acestea se pare că provoacă probleme periculoase. Și anume mulți infractori cibernetici profita de ea. Aflăm în continuarea articolului la ce funcție trebuie să aveți mare grijă, atunci când o folosiți. (Continuați să citiți după fotografie)

Fraudă periculoasă WhatsApp

Vorbim despre posibilitatea de a partaja ecranul, astfel încât să poată fi văzut tot ce se întâmplă pe acesta, inclusiv notificările. Din luna august a anului trecut, pe WhatsApp puteți folosi funcția de partajare a ecranului. Și este mai mult folosită pentru a ajuta un membru al familiei să rezolve orice problemă de pe mobil. Acum această funcție este modalitatea prin care infractorii cibernetici pot intra pe telefonul mobil al utilizatorului, conform elespanol.

Google dezvoltă tocmai funcția de partajare a ecranului în Android 15, dar fără să vadă notificările care ajung pe mobil în orice moment. Este foarte important pentru confidențialitate, deoarece dacă ecranul este partajat, ca în acest caz al WhatsApp, și sosește un SMS cu codul PIN al noului card bancar, utilizatorul cu care este partajat ecranul, îl va vedea fără probleme! (CONTINUĂ SĂ CITEȘTI)

Aceasta este vulnerabilitatea de care profită infractorii cibernetici pe WhatsApp, precum și lipsa de cunoștințe tehnologice a unor utilizatori. Aceștia sunt pașii pe care îi urmează escrocii:
Citește și: Fraude la benzinării. Angajatul avertizează la ce trebuie să fii atent la alimentare

  • Escrocii avertizează utilizatorul prin apelul video că nu funcționează bine camera video sau că există o eroare de actualizare.
  • Ei încurajează victima să apese butonul de partajare a ecranului pentru a rezolva problema.
  • Utilizatorul apasă butonul și escrocii pot vedea tot ce se întâmplă pe ecranul victimei.
  • Ei pot trimite un cod de securitate SMS pe telefonul mobil pentru a transfera controlul contului WhatsApp al victimei, pe un alt dispozitiv. (Citește mai jos)

Utilizatorul închide apelul video și în câteva minute poate pierde accesul la contul WhatsApp, precum și la toate informațiile pe care le poate avea în chat-uri. De obicei, este ușor să transmiteți o captură de ecran a contului bancar unui membru al familiei sau orice informații sensibile, cum ar fi actul de identitate, sau mai multe.
Citește și: WhatsApp, înșelătorie de cod din 6 cifre: Cum să evitați furtul de profil?

Odată cu viitoarea actualizare Android 15, conform Android Police, este de așteptat ca escrocii cibernetici să nu poată vedea nici una dintre notificările, cum ar fi SMS-urile primite, care ar putea ajunge pe mobilul utilizatorului. Acum, pur și simplu, dacă o persoană îl distribuie, se pot vedea toate notificările, cum ar fi mesajul SMS cu pin-ul contului bancar, care ajunge pe mobil. De aceea e recomandat să fiți foarte atenți la acest lucru!